Jesteś tutaj:
  1. Start
  2. Jadłospis

Jadłospis

 

 

 

 

09.04.2024r. - 19.04.2024r.Jadłospis - Przedszkole Miejskie Nr 2 Pod Topolą w Barlinku

I DANIE

II DANIE

Poniedziałek 08.04.2024r.

 

zupa ogórkowa zabielana śmietaną 300ml (ogórki kiszone, ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, pietruszka natka, por, cebula, czosnek, śmietana, ćwiartki kurczaka)(3,9) - 89,55 kcal

makaron 150g (mąka pszenna)(1),

sos boloński 120g (mięso mielone z indyka, pomidory suszone w oleju, cebula, koncentrat pomidorowy, czosnek, mąka pszenna, olej rzepakowy, przyprawy)(1),

ogórek kiszony 50g,

woda 250ml, jabłko - 640,68 kcal

Wtorek 09.04.2024r.

 

zupa owocowa z makaronem 300ml (śliwki, wiśnie, porzeczki czarne, truskawki, mąka ziemniaczana, makaron pszenny (mąka z pszenicy twardej, cukier)(1) - 87,45 kcal

ziemniaki 200g,

*jajko sadzone 50g (jaja, przyprawy, olej rzepakowy)(3),

mizeria z ogórków ze śmietaną 120g (ogórki zielone, śmietana, sól)(7),

herbata z sokiem malinowym 250ml (herbata czarna, syrop malinowy),

banan - 638,46 kcal

Środa 10.04.2024r.

 

zupa ziemniaczana 300ml (ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, pietruszka nać, por, cebula, czosnek, śmietana, ćwiartki kurczaka, przyprawy)(7,9) - 169,06 kcal

zestaw kasz (jęczmienna, jaglana, gryczana) 120g (1),

gulasz wieprzowy 120g (szynka wieprzowa, cebula, czosnek, przyprawy, olej rzepakowy, mąka pszenna)(1),

surówka z czerwonej kapusty 120g (kapusta czerwona, por, jabłko, przyprawy), woda 250ml - 865,87 kcal

Czwartek 11.04.2024r.

 

zupa meksykańska 300ml (mięso mielone wp., cebula, marchew, pietruszka korzeń, seler, ziemniaki, czosnek, fasola czerwona, kukurydza, pomidory, koncentrat pomidorowy, przyprawy)(9) - 148,43 kcal

kluski leniwe z masłem i bułką tartą 220g (ziemniaki, twaróg, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jaja, sól, cukier, bułka tarta, olej rzepakowy)(1,3,7),

surówka z marchewki z pomarańczą i śmietaną 120g (marchewka, pomarańcza, śmietana, przyprawy)(7),

herbata borówkowa 250ml, jabłko - 737,50 kcal

Piątek 12.04.2024r.

 

zupa ryżowa z natką pietruszki 300ml (ryż biały, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, seler nać, por, cebula, pietruszka natka, lubczyk, ćwiartki kurczaka)(9) - 75,60 kcal

ziemniaki 200g,

ryba cieście naleśnikowym 120g (miruna, jaja, mąka pszenna, mleko, przyprawy, olej rzepakowy)(1,3,7),

surówka z kiszonej kapusty 120g (kapusta kiszona, marchew, cebula, olej rzepakowy, przyprawy),

woda z cytryną 250ml (woda źródlana, cytryna) - 605,62 kcal

 

Poniedziałek 15.04.2024r.

 

zupa krupnik z kaszą jaglaną 300ml (kasza jaglana, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka natka, cebula, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(1,9) - 157,66 kcal

makaron z serem 200g (makaron pszenny, (twaróg (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych)) (1,7),

sos truskawkowo-jogurtowy 50g (truskawki mrożone, jogurt naturalny, cukier)(7),

woda 250ml, jabłko - 533,45 kcal

Wtorek 16.04.2024r.

 

zupa kalafiorowa 300ml (kalafior, ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka natka, koperek, ćwiartki kurczaka, przyprawy)(9) - 114,15 kcal

ziemniaki 200g,

*kotlet mielony 120g (mięso mielone z łopatki wp., jaja, bułka tarta pszenna, mąka pszenna, cebula, czosnek, przyprawy, olej rzepakowy)(1,3),

buraczki z cebulą i olejem 120g (buraki czerwone, cebula, olej rzepakowy, przyprawy),

woda 250ml, mandarynka - 786,16 kcal

Środa 17.04.2024r.

 

zupa pomidorowa z makaronem 300ml (makaron (mąka  pszenna, jaja z chowu ściółkowego, kurkuma), marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, koncentrat pomidorowy, cebula, seler nać, pietruszka nać, lubczyk, sól, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(1,3,9) - 204,80 kcal

ryż biały 120g,

gulasz z medalionów indyczych 120g (medaliony z indyka, cebula, czosnek, przyprawy, olej rzepakowy, mąka pszenna)(1),

ogórek konserwowy 50g,

herbata malinowa 250ml - 826,85 kcal

Czwartek 18.04.2024r.

 

barszcz czerwony 300ml (buraki czerwone, jajka, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, cebula, czosnek, śmietana, ćwiartki kurczaka)(3,7,9) - 136,10 kcal

ziemniaki 200g,

*ryba z serem Frosta 120g (filety z mintaja (45%), filety z morszczuka (45%), sos serowy (ser edamer, woda, ser śmietankowy, skrobia ryżowa, skrobia ziemniaczana, natka pietruszki, koper, szczypior, sól, cebula, pieprz), panierka sypka (mąka pszenna, drożdże, sól, cukier, papryka mielona, kurkuma, olej słonecznikowy)(1,4,7),

surówka z kapusty pekińskiej z koperkiem 120g (kapusta pekińska, koperek, przyprawy, oliwa z oliwek),

woda 250ml - 768,46 kcal

Piątek 19.04.2024r.

 

zupa fasolowa 300ml (fasola biała, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, czosnek, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(9) - 206,90 kcal

kluseczki z warzywami Frosta 250g (makaron pszenny, kukurydza, zielona fasolka szparagowa, czerwona papryka, cebula, olej słonecznikowy, masło, pietruszka natka ,przyprawy, marchew, por, czosnek)(1,3,7),

herbata żurawinowa 250ml, jabłko - 587,00 kcal

                                      

 

                                                             

 

 

*potrawa pieczona w piecu konwekcyjno - parowym

Wykaz alergenów  
   
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisach będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera danie.
   
Numery alergenów występujących w posiłkach:
   
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.  
3. Jaja i produkty pochodne.  
4. Ryby i produkty pochodne.  
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.  
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.  
9. Seler i produkty pochodne.  
10. Gorczyca i produkty pochodne.  
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.  
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.  
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, , ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.  
   
   
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
   
Pieprz czarny, biały, kolorowy, ziołowy i cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia,  zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek granulowany, czosnek kolorowy, lubczyk, imbir, cynamon, kurkuma, przyprawa curry, kminek, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn.
   
   
Każdorazowo zupa gotowana jest z wsadem warzywnym (tj. marchew, pietruszka, seler, por, czosnek, cebula, ziemniaki) na wywarze mięsnym lub jarskim.
   
Do obróbki termicznej dań wykorzystywany jest piec konwekcyjno – parowy. Jego szerokie zastosowanie pozwala na gotowanie na parze, pieczenie, grillowanie, blanszowanie oraz smażenie. Dzięki czemu zostało zniwelowane użycie tradycyjnej metody smażenia.
   
Do smażenia używany jest olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%.

 

 

 

 

 

 

 


 

NA GÓRĘ