Jesteś tutaj:
  1. Start
  2. Jadłospis

Jadłospis

 

 

 

 

06.05.2024r. - 17.05.2024r.Jadłospis - Przedszkole Miejskie Nr 2 Pod Topolą w Barlinku

                                      

I DANIE

II DANIE

Poniedziałek 06.05.2024r.

 

krupnik z kaszą jęczmienną 300ml (kasza jęczmienna, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka natka, cebula, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(1,9) - 167,66 kcal

pyzy z mięsem okraszone cebulką 250g (woda, grysik ziemniaczany, skrobia ziemniaczana, mięso wieprzowe, mięso wołowe, białko sojowe, cebula, przyprawy (zawierają gorczycę), sól, błonnik pszenny bezglutenowy, olej rzepakowy, suszone warzywa (marchew, pietruszka, por, cebula), cukier, ekstrakt drożdżowy, mąka ryżowa)(1,10), surówka z marchewki z chrzanem i jogurtem naturalnym 120g (marchewka, chrzan, jogurt naturalny, sól, przyprawy)(7), woda z syropem kiwi 250ml (woda, syrop kiwi) - 643,56 kcal

Wtorek 07.05.2024r.

 

zupa  pomidorowa z literkami 300ml (makaron (mąka  pszenna, jaja z chowu ściółkowego, kurkuma), marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, koncentrat pomidorowy, cebula, seler nać, pietruszka nać, lubczyk, sól, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(1,3,9) - 204,80 kcal

ziemniaki 200g, *jajko sadzone 50g (jajko, przyprawy, olej rzepakowy)(3), mizeria z ogórków ze śmietaną 120g (ogórek zielony, śmietana, sól)(7), woda 250ml, gruszka - 626,45 kcal

Środa 08.05.2024r.

 

zupa kalarepkowa 300ml (kalarepka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka natka, śmietana, czosnek, ćwiartki kurczaka, przyprawy)(7,9) - 103,31 kcal

kasza jęczmienna 120g (1), gulasz z szynki wieprzowej 120g (szynka wieprzowa, cebula, czosnek, przyprawy, olej rzepakowy, mąka pszenna)(1), pomidory z oliwą 120g (pomidory, cebula, oliwa z oliwek, przyprawy), herbata (herbata czarna, cukier) 250ml - 839,85 kcal

Czwartek 09.05.2024r.

 

zupa ziemniaczana 300ml (ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, pietruszka nać, por, cebula, czosnek, śmietana, ćwiartki kurczaka, przyprawy)(7,9) - 169,09 kcal

bigos włoski 250g (kapusta kiszona, makaron pszenny, pieczarki, czerwona cebula, koncentrat pomidorowy, papryka czerwona, ogórek konserwowy, kiełbasa podwawelska, olej rzepakowy, przyprawy)(1), woda 250ml, banan 780,56 kcal

Piątek 10.05.2024r.

 

zupa ryżowa 300ml (ryż biały, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, seler nać, por, cebula, pietruszka natka, lubczyk, ćwiartki kurczaka)(9) - 75,60 kcal

ziemniaki 200g, ryba w sosie greckim 120g (miruna ze skórą, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, cebula, koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy, mąka pszenna, przyprawy)(1,4,9), herbata z sokiem cytrynowym 250ml (herbata czarna, syrop cytrynowy), jabłko - 729,56 kcal

 

Poniedziałek 13.05.2024r.

 

zupa brokułowa 300ml (brokuł, ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka natka, koperek, ćwiartki kurczaka, przyprawy)(9) - 101,15 kcal

makaron 150g (mąka z pszenicy twardej)(1), sos boloński 120g (mięso mielone z indyka, pomidory suszone w oleju, cebula, koncentrat pomidorowy, czosnek, mąka pszenna, olej rzepakowy, przyprawy)(1), ogórek konserwowy 50g, woda 250ml - 610,68 kcal

Wtorek 14.05.2024r.

 

EGZAMIN ÓSMOKLASISTY

 

Środa 15.05.2024r.

 

EGZAMIN ÓSMOKLASISTY

 

Czwartek 16.05.2024r.

 

EGZAMIN ÓSMOKLASISTY

 

Piątek 17.05.2024r.

 

zupa grochowa z kiełbaską 300ml (groch łuskany, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, kiełbasa podwawelska, por, czosnek, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(9) - 202,23 kcal

gołąbki 200g z sosem pomidorowym 50g (kapusta biała, mięso mielone z łopatki wp., ryż biały, cebula, czosnek, koncentrat pomidorowy, mąka pszenna, przyprawy)(1), bułka wrocławska 50g (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)(1), herbata miętowa z cytryną 250ml (herbata miętowa, cytryna), gruszka - 977,10 kcal

                                                             

 

 

*potrawa pieczona w piecu konwekcyjno - parowym

Wykaz alergenów  
   
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisach będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera danie.
   
Numery alergenów występujących w posiłkach:
   
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.  
3. Jaja i produkty pochodne.  
4. Ryby i produkty pochodne.  
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.  
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.  
9. Seler i produkty pochodne.  
10. Gorczyca i produkty pochodne.  
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.  
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.  
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, , ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.  
   
   
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
   
Pieprz czarny, biały, kolorowy, ziołowy i cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia,  zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek granulowany, czosnek kolorowy, lubczyk, imbir, cynamon, kurkuma, przyprawa curry, kminek, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn.
   
   
Każdorazowo zupa gotowana jest z wsadem warzywnym (tj. marchew, pietruszka, seler, por, czosnek, cebula, ziemniaki) na wywarze mięsnym lub jarskim.
   
Do obróbki termicznej dań wykorzystywany jest piec konwekcyjno – parowy. Jego szerokie zastosowanie pozwala na gotowanie na parze, pieczenie, grillowanie, blanszowanie oraz smażenie. Dzięki czemu zostało zniwelowane użycie tradycyjnej metody smażenia.
   
Do smażenia używany jest olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%.

 

 

 

 

 

 

 


 

NA GÓRĘ