Jesteś tutaj:
  1. Start
  2. Jadłospis

Jadłospis

 

 

 

 

20.01.2025 - 31.01.2025Jadłospis - Przedszkole Miejskie Nr 2 Pod Topolą w Barlinku

           

                

 

I DANIE

II DANIE

Poniedziałek 20.01.2025r.

 

zupa z czerwonej soczewicy 300ml (soczewica czerwona, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, koncentrat pomidorowy, czosnek, cebula, ćwiartki kurczaka, przyprawy)(9) - 102,31 kcal

makaron 150g z serem 50g i sosem truskawkowo-jogurtowym 50g (makaron z pszenicy durum, twaróg półtłusty, truskawki, jogurt naturalny, cukier)(1,7),

woda 250ml, mus Kubuś z brzoskwinią 100g - 799,83 kcal

Wtorek 21.01.2025r.

 

zupa cudaczek 300ml (makaron (mąka z pszenicy durum), marchew, pietruszka korzeń, seler, por, ziemniaki, koncentrat pomidorowy, śmietana, ćwiartki kurczaka, przyprawy)(1,7) - 149,00 kcal

zestaw kasz 120g (jęczmienna, jaglana, gryczana)(1),

gulasz z szynki wieprzowej 120g (szynka wieprzowa, cebula, czosnek, przyprawy, olej rzepakowy, mąka pszenna)(1),

ogórek kiszony 60g,

herbata z cytryną 250ml (herbata czarna cytryna, cukier) - 672,70 kcal

Środa 22.01.2025r.

 

lane kluski na rosole z natką pietruszki 300ml (lane kluski (mąka pszenna, jaja), marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, seler nać, pietruszka nać, por, cebula, lubczyk, kurczak tuszka, przyprawy)(1,3,9) - 99,40 kcal

ziemniaki 200g,

*gyros z medalionów indyczych 120g (medaliony indycze, przyprawy, olej rzepakowy),

sos czosnkowy 30g (jogurt naturalny, majonez, czosnek, sól)(7),

surówka z czerwonej kapusty 120g (czerwona kapusta, marchewka, cebula, przyprawy),

woda 250ml - 687,78 kcal

Czwartek 23.01.2025r.

 

zupa porowa 300ml (por, ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, pietruszka nać, cebula, czosnek, śmietana, ćwiartki kurczaka, przyprawy)(7,9) - 150,99 kcal

bigos tradycyjny 250g (kapusta kiszona, mięso z łopatki wieprzowej, marchew, cebula, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, przyprawy),

bułka wrocławska 50g (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)(1),

herbata miętowa 250ml, jabłko 160g - 501,03 kcal

Piątek 24.01.2025r.

 

zupa owocowa z makaronem 300ml (śliwki, wiśnie, porzeczki czarne, truskawki, mąka ziemniaczana, makaron pszenny (mąka z pszenicy twardej, cukier)(1) - 87,45 kcal

ziemniaki 200g,

ryba w cieście naleśnikowym 120g (miruna, jaja, mąka pszenna, mleko, przyprawy, olej rzepakowy)(1,3,7),

surówka z kapusty pekińskiej z koperkiem i kukurydzą 120g (kapusta pekińska, koperek, kukurydza, olej rzepakowy, przyprawy),

woda 250ml - 758,43 kcal

 

 

Poniedziałek 27.01.2025r.

 

zupa ziemniaczana 300ml (ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, pietruszka nać, por, cebula, czosnek, śmietana, kiełbasa podwawelska, przyprawy)(7,9,*) - 169,09 kcal

pierogi ruskie 250g (mąka pszenna, jaja, twaróg półtłusty, ziemniaki, cebula, olej rzepakowy, przyprawy)(1,3,7),

jogurt grecki 50g (7),

surówka z marchewki i jabłka 120g (marchewka, jabłko, przyprawy)

woda z cytryną 250ml (woda źródlana, cytryna) - 716,90 kcal

Wtorek 28.01.2025r.

 

zupa kapuśniak z białej kapusty (kapusta biała, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, koncentrat pomidorowy, pietruszka natka, czosnek, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(9) - 134,00 kcal

ryż 120g (ryż biały, ryż brązowy),

potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem 120g (filet z kurczaka, marchewka, groszek, por, seler, cebula, śmietana, mąka pszenna, przyprawy)(1,7,9),

woda 250ml, jabłko 160g - 803,40 kcal

Środa 29.01.2025r.

 

zupa kalafiorowa z makaronem 300ml (kalafior, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, pietruszka natka, makaron pszenny, cebula, lubczyk, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(1,9) - 188,62 kcal

ziemniaki 200g,

*kotlet mielony 120g (mięso mielone z łopatki wp., jaja, bułka tarta pszenna, mąka pszenna, cebula, czosnek, przyprawy, olej rzepakowy)(1,3),

buraczki z olejem 120g (burak czerwony, cebula, olej rzepakowy, przyprawy),

woda 250ml - 773,96 kcal

Czwartek 30.01.2025r.

 

zupa kukurydziana na kurczaku 300ml (kukurydza, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, kasza kukurydziana, ćwiartki kurczaka, przyprawy, śmietana)(7,9) - 124,00 kcal

makaron 150g (mąka z pszenicy twardej)(1),

strogonow z mięsem i warzywami 120g (filet z piersi kurczaka, pieczarki, papryka czerwona, kukurydza, koncentrat pomidorowy, cebula, ogórek konserwowy, marchewka, olej rzepakowy, mąka pszenna, czosnek, przyprawy)(1),

herbata żurawinowa 250ml, gruszka 160g - 941,78 kcal

Piątek 31.01.2025r.

 

zupa barszcz czerwony z makaronem 300ml (buraki czerwone, makaron, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, cebula, czosnek, ćwiartki kurczaka)(1,9) - 136,10 kcal

ziemniaki 200g,

*ryba z serem Frosta 120g (filety z mintaja (45%), filety z morszczuka (45%), sos serowy (ser edamer, woda, ser śmietankowy, skrobia ryżowa, skrobia ziemniaczana, natka pietruszki, koper, szczypior, sól, cebula, pieprz), panierka sypka (mąka pszenna, drożdże, sól, cukier, papryka mielona, kurkuma, olej słonecznikowy)(1,4,7),

surówka z kiszonej kapusty 120g (kapusta kiszona, marchew, cebula, olej rzepakowy, przyprawy),

sok pomarańczowy 100% w kartoniku 200ml- 605,62 kcal

 

                                                             

 

 

*potrawa pieczona w piecu konwekcyjno - parowym

Wykaz alergenów  
   
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisach będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera danie.
   
Numery alergenów występujących w posiłkach:
   
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.  
3. Jaja i produkty pochodne.  
4. Ryby i produkty pochodne.  
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.  
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.  
9. Seler i produkty pochodne.  
10. Gorczyca i produkty pochodne.  
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.  
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.  
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, , ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.  
   
   
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
   
Pieprz czarny, biały, kolorowy, ziołowy i cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia,  zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek granulowany, czosnek kolorowy, lubczyk, imbir, cynamon, kurkuma, przyprawa curry, kminek, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn.
   
   
Każdorazowo zupa gotowana jest z wsadem warzywnym (tj. marchew, pietruszka, seler, por, czosnek, cebula, ziemniaki) na wywarze mięsnym lub jarskim.
   
Do obróbki termicznej dań wykorzystywany jest piec konwekcyjno – parowy. Jego szerokie zastosowanie pozwala na gotowanie na parze, pieczenie, grillowanie, blanszowanie oraz smażenie. Dzięki czemu zostało zniwelowane użycie tradycyjnej metody smażenia.
   
Do smażenia używany jest olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%.

 

 

 

 

 

 

 


 

NA GÓRĘ