Jesteś tutaj:
  1. Start
  2. Jadłospis

Jadłospis

 

 

 

 

12.02.2024r. - 23.02.2024r.Jadłospis - Przedszkole Miejskie Nr 2 Pod Topolą w Barlinku

 

I DANIE

II DANIE

Poniedziałek 12.02.2024r.

 

zupa brokułowo-kalafiorowa krem z groszkiem ptysiowym 300ml (brokuł, kalafior, ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, groszek ptysiowy (jaja świeże, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól), pietruszka natka, koperek, ćwiartki kurczaka, przyprawy)(1,3,9) - 196,95kcal

makaron 150g (1),

parówka (filet z indyka 90%, tłuszcz z indyka, sól, przyprawy) w sosie pomidorowym 150g (koncentrat pomidorowy, cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, przyprawy)(1),

ogórek konserwowy, herbata malinowa 250ml, gruszka - 855,15 kcal

Wtorek 13.02.2024r.

 

zupa ryżowa z natką pietruszki 300ml (ryż biały, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, seler nać, por, cebula, pietruszka natka, lubczyk, ćwiartki kurczaka)(9) - 75,60 kcal

ziemniaki 200g,

*pieczone udko kurczaka 120g (udo kurczaka, olej rzepakowy, czosnek, przyprawy),

surówka z białej kapusty z koperkiem 120g (kapusta biała, marchewka, cebula, koperek, oliwa z oliwek, przyprawy),

woda 250ml, jabłko - 736,40 kcal

Środa 14.02.2024r.

 

zupa kalarepkowa 300ml (kalarepka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka natka, śmietana, czosnek, ćwiartki kurczaka, przyprawy)(7,9) - 103,31 kcal

bigos tradycyjny 250g (kapusta kiszona, kapusta biała, karkówka wieprzowa, kiełbasa podwawelska, marchewka, koncentrat pomidorowy, cebula, powidła śliwkowe, przyprawy),

bułka wrocławska 50g (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)(1),

herbata miętowa z cytryną 250ml (herbata miętowa, cytryna, cukier),

banan - 617,14 kcal

Czwartek 15.02.2024r.

 

zupa ogórkowa zabielana śmietaną 300ml (ogórki kiszone, ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, pietruszka natka, por, cebula, czosnek, śmietana, ćwiartki kurczaka)(7,9) - 89,55kcal

ziemniaki 200g,

*filet z kurczaka panierowany 120g (filet z kurczaka, jaja, bułka tarta pszenna, sól, przyprawy, olej rzepakowy)(1,3),

 sałata ze śmietaną i szczypiorkiem 120g (sałata lodowa, szczypior, śmietana, sól)(7), woda 250ml - 869,21kcal

Piątek 16.02.2024r.

 

zupa rybna 300ml (ryba miruna ze skórą, mąka pszenna, ziemniaki, papryka czerwona, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, cebula, por, koncentrat pomidorowy,  pietruszka natka,  przyprawy)(1,4,9) - 270,70 kcal

kopytka 200g (ziemniaki, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jaja, sól, olej rzepakowy)(1,3),

sos pieczarkowy 50g (pieczarki, cebula, śmietana, mąka pszenna, przyprawy)(1,7),

fasolka szparagowa 120g,

herbata lipowa z cytryną 250ml (herbata lipowa, cytryna, cukier), jabłko - 700,70 kcal

 

Poniedziałek 19.02.2024r.

 

zupa jarzynowa zabielana śmietaną 300ml (kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, groszek zielony, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka natka, lubczyk, ćwiartki kurczaka)(7,9) - 104,75 kcal

makaron z serem 200g (makaron pszenny, twaróg półtłusty (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych)(1,7) i sosem truskawkowo - jogurtowym 50g (truskawki, jogurt typu greckiego, cukier),

woda 250ml, jabłko - 533,45 kcal

Wtorek 20.02.2024r.

 

zupa chłopska z zacierkami 300ml (makron zacierki (mąka pszenna, masa jajowa pasteryzowana, kurkuma), marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, cebula, pietruszka natka, lubczyk, przyprawy, kurczak tuszka)(1,3,9) - 112,15 kcal

ziemniaki 200g,

*kotlet mielony 120g (mięso mielone z łopatki wp., jaja, bułka tarta pszenna, mąka pszenna, cebula, czosnek, przyprawy, olej rzepakowy)(1,3),

surówka colesław 120g (kapusta biała, marchew, por, majonez, przyprawy),

herbata malinowa 250ml - 973,76 kcal

Środa 21.02.2024r.

 

żurek z białą kiełbasą 300ml (mąka żytnia, mąka pszenna, biała kiełbasa (mięso wieprzowe, mięso wołowe, woda, sól, przyprawy naturalne (zawierają gorczycę, seler), cukier), marchew, ziemniaki, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, cebula, czosnek, śmietana, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(1,7,9) - 164,75 kcal

ryż z mięsem i warzywami w stylu rustykalnym 250g (ryż biały, filet z piersi kurczaka, kalafior, marchew żółta, marchew, kalafior Romanesco, groszek cukrowy, woda, masło 7 %, oliwa z oliwek, sól, cukier, pieprz)(7),

kisiel wiśniowy do picia 250ml (syrop wiśniowy, mąka ziemniaczana, cukier),

banan - 857,85 kcal

Czwartek 22.02.2024r.

 

zupa koperkowa 300ml (koperek, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, lubczyk, śmietana, ćwiartki kurczaka)(7,9) - 91,21 kcal

zestaw kasz 120g (jęczmienna, jaglana, gryczana)(1),

sztuka mięsa w sosie własnym 120g (schab wieprzowy, mąka pszenna, cebula, olej rzepakowy, przyprawy)(1),

ogórek konserwowy,

woda 250ml, gruszka - 870,00 kcal

Piątek 23.02.2024r.

 

zupa pomidorowa z ryżem 300ml (ryż biały, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, koncentrat pomidorowy, cebula, seler nać, pietruszka nać, lubczyk, sól, przyprawy, śmietana, ćwiartki kurczaka)(7,9) - 206,90kcal

ziemniaki 200g,

ryba po grecku 120g (miruna ze skórą, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, cebula, koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy, mąka pszenna, przyprawy)(1,4,9),

woda 250ml, mandarynka - 729,56 kcal

                                      

 

                                                             

 

 

*potrawa pieczona w piecu konwekcyjno - parowym

Wykaz alergenów  
   
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisach będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera danie.
   
Numery alergenów występujących w posiłkach:
   
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.  
3. Jaja i produkty pochodne.  
4. Ryby i produkty pochodne.  
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.  
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.  
9. Seler i produkty pochodne.  
10. Gorczyca i produkty pochodne.  
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.  
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.  
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, , ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.  
   
   
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
   
Pieprz czarny, biały, kolorowy, ziołowy i cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia,  zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek granulowany, czosnek kolorowy, lubczyk, imbir, cynamon, kurkuma, przyprawa curry, kminek, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn.
   
   
Każdorazowo zupa gotowana jest z wsadem warzywnym (tj. marchew, pietruszka, seler, por, czosnek, cebula, ziemniaki) na wywarze mięsnym lub jarskim.
   
Do obróbki termicznej dań wykorzystywany jest piec konwekcyjno – parowy. Jego szerokie zastosowanie pozwala na gotowanie na parze, pieczenie, grillowanie, blanszowanie oraz smażenie. Dzięki czemu zostało zniwelowane użycie tradycyjnej metody smażenia.
   
Do smażenia używany jest olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%.

 

 

 

 

 

 

 


 

NA GÓRĘ