Jesteś tutaj:
  1. Start
  2. Jadłospis

Jadłospis

 

 

 

Jadłospis - Przedszkole Miejskie Nr 2 Pod Topolą w Barlinku

           

             

                                              

12.05.2025r. - 23.05.2025r.

             

I DANIE

II DANIE

Poniedziałek 12.05.2025r.

 

żurek z jajkiem 300ml (mąka żytnia, mąka pszenna, jaja, marchew, ziemniaki, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, cebula, czosnek, śmietana, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(1,3,7,9) - 122,80 kcal

zestaw kasz 120g (jęczmienna, jaglana, gryczana)(1),

gulasz z indyka 120g (medaliony z indyka, cebula, czosnek, przyprawy, olej rzepakowy, mąka pszenna)(1),

ogórek kiszony 60g,

woda 250ml - 622,70 kcal

Wtorek 13.05.2025r.

 

EGZAMIN ÓSMOKLASISTY

Środa 14.05.2025r.

 

EGZAMIN ÓSMOKLASISTY

Czwartek 15.05.2025r.

 

EGZAMIN ÓSMOKLASISTY

Piątek 16.05.2025r.

 

zupa pomidorowa z makaronem literki 300ml (makaron (mąka  pszenna, jaja z chowu ściółkowego, kurkuma), marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, koncentrat pomidorowy, cebula, seler nać, pietruszka nać, lubczyk, sól, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(1,3,9) - 204,80 kcal

ziemniaki 200g,

*paluszki rybne 120g (filety z ryb, panierka (mąka pszenna, sól, papryka mielona, kurkuma, drożdże), olej rzepakowy, woda, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, sól)(1,4),

surówka z kiszonej kapusty 120g (kapusta kiszona, marchew, cebula, olej rzepakowy, przyprawy),

woda z pomarańczą 250ml (woda źródlana, pomarańcza),

jabłko 180g - 838,20 kcal

 

 

Poniedziałek 19.05.2025r.

 

zupa jarzynowa niezabielana 300ml (ziemniaki, marchew, kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, cebula, pietruszka natka, lubczyk, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(9) - 129,60 kcal

ryż 120g,

pulpet w sosie pomidorowym 120g (mięso mielone wieprzowe, jaja, bułka tarta pszenna, cebula, czosnek, przyprawy, koncentrat pomidorowy, mąka pszenna)(1,3),

ogórek konserwowy 60g (10),

woda 250ml - 710,22 kcal

Wtorek 20.05.2025r.

 

zupa kapuśniak z kiszonej kapusty 300ml (kapusta kiszona, ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka natka, mąka pszenna, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(1,9) - 92,05 kcal

ziemniaki 200g,

*jajko sadzone 60g (jajko, przyprawy, olej rzepakowy)(3),

buraczki z olejem 120g (buraki czerwone, cebula, przyprawy, olej rzepakowy),

woda 250ml, banan 180g - 624,46 kcal

Środa 21.05.2025r.

 

zupa meksykańska 300ml (mięso mielone wp., cebula, marchew, pietruszka korzeń, seler, ziemniaki, czosnek, fasola czerwona, kukurydza, pomidory, koncentrat pomidorowy, przyprawy)(9) - 148,43 kcal

makaron 150g (mąka z pszenicy durum)(1) z serem 50g (twaróg półtłusty)(1) i sosem truskawkowo -jogurtowym 60g (truskawki, jogurt naturalny, cukier)(7),

woda z cytryną 250ml (woda źródlana, cytryna) - 693,83 kcal

Czwartek 22.05.2025r.

 

zupa ziemniaczana 300ml (ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, pietruszka nać, por, cebula, czosnek, śmietana, ćwiartki kurczaka, przyprawy)(7,9) - 169,09 kcal

kasza jęczmienna 120g (1),

gulasz z szynki z warzywami 120g (szynka wieprzowa, cebula, czosnek, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, przyprawy, olej rzepakowy, mąka pszenna)(1,9),

woda z sokiem pomarańczowym 250ml (woda, syrop pomarańczowy), gruszka 180g - 798,00 kcal

Piątek 23.05.2025r.

 

zupa kalarepkowa 300ml (kalarepka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka natka, śmietana, czosnek, ćwiartki kurczaka, przyprawy)(7,9) - 103,31 kcal

ziemniaki 200g,

*filet rybny z serem 120g (filety z mintaja (45%), filety z morszczuka (45%), sos serowy (ser edamer, woda, ser śmietankowy, skrobia ryżowa, skrobia ziemniaczana, natka pietruszki, koper, szczypior, sól, cebula, pieprz), panierka sypka (mąka pszenna, drożdże, sól, cukier, papryka mielona, kurkuma, olej słonecznikowy)(1,4,7),

surówka szwedzka 120g (ogórki kiszone, marchew, cebula, olej rzepakowy, przyprawy),

woda 250ml - 684,00 kcal

 

*potrawa pieczona w piecu konwekcyjno - parowym

Wykaz alergenów  
   
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisach będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera danie.
   
Numery alergenów występujących w posiłkach:
   
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.  
3. Jaja i produkty pochodne.  
4. Ryby i produkty pochodne.  
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.  
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.  
9. Seler i produkty pochodne.  
10. Gorczyca i produkty pochodne.  
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.  
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.  
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, , ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.  
   
   
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
   
Pieprz czarny, biały, kolorowy, ziołowy i cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia,  zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek granulowany, czosnek kolorowy, lubczyk, imbir, cynamon, kurkuma, przyprawa curry, kminek, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn.
   
   
Każdorazowo zupa gotowana jest z wsadem warzywnym (tj. marchew, pietruszka, seler, por, czosnek, cebula, ziemniaki) na wywarze mięsnym lub jarskim.
   
Do obróbki termicznej dań wykorzystywany jest piec konwekcyjno – parowy. Jego szerokie zastosowanie pozwala na gotowanie na parze, pieczenie, grillowanie, blanszowanie oraz smażenie. Dzięki czemu zostało zniwelowane użycie tradycyjnej metody smażenia.
   
Do smażenia używany jest olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%.

 

 

 

 

 

 

 


 

NA GÓRĘ