Jesteś tutaj:
  1. Start
  2. Jadłospis

Jadłospis

 

 

 

 

03.06.2024r. - 14.06.2024r.Jadłospis - Przedszkole Miejskie Nr 2 Pod Topolą w Barlinku

           

I DANIE

II DANIE

Poniedziałek 03.06.2024r.

 

zupa kalafiorowa 300ml (kalafior, ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka natka, koperek, ćwiartki kurczaka, przyprawy)(9) - 214,15 kcal

makaron z serem 200g i sosem truskawkowo-jogurtowym 50g (makaron z pszenicy twardej, twaróg półtłusty, truskawki, jogurt naturalny, cukier, olej rzepakowy)(1,7),

woda 250ml, jabłko - 533,45 kcal

Wtorek 04.06.2024r.

 

zupa marchewkowa z grysikiem 300ml (marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, cebula, kasza manna, natka pietruszki, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(1,9) - 117,75 kcal

ziemniaki 200g,

*kotlet mielony 120g (mięso mielone z łopatki wp., jaja, bułka tarta pszenna, mąka pszenna, cebula, czosnek, przyprawy, olej rzepakowy)(1,3),

surówka z białej kapusty z marchewką i koperkiem 120g (kapusta biała, marchewka, koperek, cebula, olej rzepakowy, sól, przyprawy),

herbata z sokiem malinowym 250ml (herbata czarna, syrop malinowy) - 894,16 kcal

Środa 05.06.2024r.

 

zupa koperkowa 300ml (koperek, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, lubczyk, śmietana, ćwiartki kurczaka)(7,9) - 91,21 kcal

kopytka 200g (ziemniaki, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jaja, sól, olej rzepakowy)(1,3),

sos pieczarkowy 50g (pieczarki, cebula, śmietana, mąka pszenna, przyprawy)(1,7),

fasolka szparagowa 120g, woda 250ml, banan - 899,12 kcal

Czwartek 06.06.2024r.

 

zupa meksykańska 300ml (mięso mielone wp., cebula, marchew, pietruszka korzeń, seler, ziemniaki, czosnek, fasola czerwona, kukurydza, pomidory, koncentrat pomidorowy, przyprawy)(9) - 148,43 kcal

zestaw kasz 120g (jęczmienna, gryczana, jaglana)(1,7),

gulasz z szynki wieprzowej 120g (szynka wieprzowa, cebula, czosnek, przyprawy, olej rzepakowy, mąka pszenna)(1),

surówka z czerwonej kapusty 120g (czerwona kapusta, marchewka, por, majonez, przyprawy)(3),

herbata miętowa 250ml, gruszka - 540,96 kcal

Piątek 07.06.2024r.

 

zupa ryżowa z natką pietruszki 300ml (ryż biały, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, seler nać, por, cebula, pietruszka natka, lubczyk, ćwiartki kurczaka)(9) - 75,60 kcal

ziemniaki 200g,

*kotlet rybny 120g (ryba miruna, jaja, koper, marchewka, kasza manna, bułka tarta pszenna, przyprawy, olej rzepakowy)(1,3,4),

surówka szwedzka 120g (ogórki kiszone, marchew, cebula, olej rzepakowy, przyprawy), woda 250ml - 869,20 kcal

 

Poniedziałek 10.06.2024r.

 

zupa z fasolki szparagowej 300ml (fasolka szparagowa, ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, śmietana, ćwiartki kurczaka, przyprawy)(7,9) - 204,80 kcal

makaron/spatzle 150g (mąka pszenna, jaja, olej rzepakowy)(1,3),

sos boloński 120g (mięso mielone z indyka, pomidory suszone w oleju, cebula, koncentrat pomidorowy, czosnek, mąka pszenna, olej rzepakowy, przyprawy)(1), ogórek konserwowy 50g,

herbata z cytryną 250ml (herbata czarna, cytryna, cukier) - 927,85 kcal

Wtorek 11.06.2024r.

 

zupa rybna 300ml (ryba miruna ze skórą, mąka pszenna, ziemniaki, papryka czerwona, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, cebula, por, koncentrat pomidorowy,  pietruszka natka,  przyprawy)(1,4,9) - 270,70 kcal

ziemniaki 200g,

*kotlet z piersi kurczaka panierowany 120g (filet z kurczaka, jaja, bułka tarta pszenna, sól, przyprawy, olej rzepakowy)(1,3),

marchewka z groszkiem 120g (marchew, groszek zielony, masło, mąka pszenna)(1,7),

woda 250ml, jabłko - 900,94 kcal

Środa 12.06.2024r.

 

lane kluski na rosole 300ml (lane kluski (mąka pszenna, jaja), marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, seler nać, pietruszka nać, por, cebula, lubczyk, kurczak tuszka, przyprawy)(1,3,9) - 99,40 kcal

kasza jęczmienna 120g (1),

pulpet w sosie własnym 120g (mięso mielone wieprzowe, jaja, bułka tarta pszenna, cebula, czosnek, przyprawy, mąka pszenna)(1,3),

pomidory ze śmietaną 120g (pomidory, śmietana, sól, przyprawy)(7), herbata malinowa 250ml - 842,05 kcal

Czwartek 13.06.2024r.

 

zupa cebulowa z grzankami 300ml (cebula, ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, czosnek, śmietana, ćwiartki kurczaka, grzanki pszenne (bułka wrocławska pszenna, olej rzepakowy, przyprawy))(1,7,9) - 94,75 kcal

risotto z mięsem i warzywami 250g (ryż biały, filet z kurczaka, papryka czerwona, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, fasolka czerwona konserwowa, groszek zielony, kukurydza, marchew),

woda 250ml, jabłko - 758,48 kcal

Piątek 14.06.2024r.

 

zupa pomidorowa z makaronem 300ml (makaron (mąka  pszenna, jaja z chowu ściółkowego, kurkuma), marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, koncentrat pomidorowy, cebula, seler nać, pietruszka nać, lubczyk, sól, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(1,3,9) - 204,80 kcal

ziemniaki 200g,

*jajko sadzone 50g (jajko, olej rzepakowy, przyprawy)(3),

mizeria z ogórków ze śmietaną i koperkiem 120g (ogórki zielone, śmietana, koperek, przyprawy)(7),

herbata z cytryną 250ml (herbata czarna, cytryna, cukier) - 626,45 kcal

                          

                                                             

 

 

*potrawa pieczona w piecu konwekcyjno - parowym

Wykaz alergenów  
   
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisach będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera danie.
   
Numery alergenów występujących w posiłkach:
   
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.  
3. Jaja i produkty pochodne.  
4. Ryby i produkty pochodne.  
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.  
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.  
9. Seler i produkty pochodne.  
10. Gorczyca i produkty pochodne.  
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.  
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.  
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, , ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.  
   
   
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
   
Pieprz czarny, biały, kolorowy, ziołowy i cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia,  zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek granulowany, czosnek kolorowy, lubczyk, imbir, cynamon, kurkuma, przyprawa curry, kminek, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn.
   
   
Każdorazowo zupa gotowana jest z wsadem warzywnym (tj. marchew, pietruszka, seler, por, czosnek, cebula, ziemniaki) na wywarze mięsnym lub jarskim.
   
Do obróbki termicznej dań wykorzystywany jest piec konwekcyjno – parowy. Jego szerokie zastosowanie pozwala na gotowanie na parze, pieczenie, grillowanie, blanszowanie oraz smażenie. Dzięki czemu zostało zniwelowane użycie tradycyjnej metody smażenia.
   
Do smażenia używany jest olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%.

 

 

 

 

 

 

 


 

NA GÓRĘ