12.05.2025r. - 23.05.2025r.
I DANIE |
II DANIE |
Poniedziałek 12.05.2025r. |
|
żurek z jajkiem 300ml (mąka żytnia, mąka pszenna, jaja, marchew, ziemniaki, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, cebula, czosnek, śmietana, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(1,3,7,9) - 122,80 kcal |
zestaw kasz 120g (jęczmienna, jaglana, gryczana)(1), gulasz z indyka 120g (medaliony z indyka, cebula, czosnek, przyprawy, olej rzepakowy, mąka pszenna)(1), ogórek kiszony 60g, woda 250ml - 622,70 kcal |
Wtorek 13.05.2025r. |
|
EGZAMIN ÓSMOKLASISTY |
|
Środa 14.05.2025r. |
|
EGZAMIN ÓSMOKLASISTY |
|
Czwartek 15.05.2025r. |
|
EGZAMIN ÓSMOKLASISTY |
|
Piątek 16.05.2025r. |
|
zupa pomidorowa z makaronem literki 300ml (makaron (mąka pszenna, jaja z chowu ściółkowego, kurkuma), marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, koncentrat pomidorowy, cebula, seler nać, pietruszka nać, lubczyk, sól, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(1,3,9) - 204,80 kcal |
ziemniaki 200g, *paluszki rybne 120g (filety z ryb, panierka (mąka pszenna, sól, papryka mielona, kurkuma, drożdże), olej rzepakowy, woda, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, sól)(1,4), surówka z kiszonej kapusty 120g (kapusta kiszona, marchew, cebula, olej rzepakowy, przyprawy), woda z pomarańczą 250ml (woda źródlana, pomarańcza), jabłko 180g - 838,20 kcal |
|
|
Poniedziałek 19.05.2025r. |
|
zupa jarzynowa niezabielana 300ml (ziemniaki, marchew, kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, cebula, pietruszka natka, lubczyk, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(9) - 129,60 kcal |
ryż 120g, pulpet w sosie pomidorowym 120g (mięso mielone wieprzowe, jaja, bułka tarta pszenna, cebula, czosnek, przyprawy, koncentrat pomidorowy, mąka pszenna)(1,3), ogórek konserwowy 60g (10), woda 250ml - 710,22 kcal |
Wtorek 20.05.2025r. |
|
zupa kapuśniak z kiszonej kapusty 300ml (kapusta kiszona, ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka natka, mąka pszenna, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(1,9) - 92,05 kcal |
ziemniaki 200g, *jajko sadzone 60g (jajko, przyprawy, olej rzepakowy)(3), buraczki z olejem 120g (buraki czerwone, cebula, przyprawy, olej rzepakowy), woda 250ml, banan 180g - 624,46 kcal |
Środa 21.05.2025r. |
|
zupa meksykańska 300ml (mięso mielone wp., cebula, marchew, pietruszka korzeń, seler, ziemniaki, czosnek, fasola czerwona, kukurydza, pomidory, koncentrat pomidorowy, przyprawy)(9) - 148,43 kcal |
makaron 150g (mąka z pszenicy durum)(1) z serem 50g (twaróg półtłusty)(1) i sosem truskawkowo -jogurtowym 60g (truskawki, jogurt naturalny, cukier)(7), woda z cytryną 250ml (woda źródlana, cytryna) - 693,83 kcal |
Czwartek 22.05.2025r. |
|
zupa ziemniaczana 300ml (ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, pietruszka nać, por, cebula, czosnek, śmietana, ćwiartki kurczaka, przyprawy)(7,9) - 169,09 kcal |
kasza jęczmienna 120g (1), gulasz z szynki z warzywami 120g (szynka wieprzowa, cebula, czosnek, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, przyprawy, olej rzepakowy, mąka pszenna)(1,9), woda z sokiem pomarańczowym 250ml (woda, syrop pomarańczowy), gruszka 180g - 798,00 kcal |
Piątek 23.05.2025r. |
|
zupa kalarepkowa 300ml (kalarepka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka natka, śmietana, czosnek, ćwiartki kurczaka, przyprawy)(7,9) - 103,31 kcal |
ziemniaki 200g, *filet rybny z serem 120g (filety z mintaja (45%), filety z morszczuka (45%), sos serowy (ser edamer, woda, ser śmietankowy, skrobia ryżowa, skrobia ziemniaczana, natka pietruszki, koper, szczypior, sól, cebula, pieprz), panierka sypka (mąka pszenna, drożdże, sól, cukier, papryka mielona, kurkuma, olej słonecznikowy)(1,4,7), surówka szwedzka 120g (ogórki kiszone, marchew, cebula, olej rzepakowy, przyprawy), woda 250ml - 684,00 kcal |
*potrawa pieczona w piecu konwekcyjno - parowym
Wykaz alergenów | |
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisach będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera danie. | |
Numery alergenów występujących w posiłkach: | |
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne. | |
2. Skorupiaki i produkty pochodne. | |
3. Jaja i produkty pochodne. | |
4. Ryby i produkty pochodne. | |
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne. | |
6. Soja i produkty pochodne. | |
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą). | |
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. | |
9. Seler i produkty pochodne. | |
10. Gorczyca i produkty pochodne. | |
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. | |
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. | |
13. Łubin i produkty pochodne. | |
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, , ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. | |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: | |
Pieprz czarny, biały, kolorowy, ziołowy i cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek granulowany, czosnek kolorowy, lubczyk, imbir, cynamon, kurkuma, przyprawa curry, kminek, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn. | |
Każdorazowo zupa gotowana jest z wsadem warzywnym (tj. marchew, pietruszka, seler, por, czosnek, cebula, ziemniaki) na wywarze mięsnym lub jarskim. | |
Do obróbki termicznej dań wykorzystywany jest piec konwekcyjno – parowy. Jego szerokie zastosowanie pozwala na gotowanie na parze, pieczenie, grillowanie, blanszowanie oraz smażenie. Dzięki czemu zostało zniwelowane użycie tradycyjnej metody smażenia. | |
Do smażenia używany jest olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%. |