Jesteś tutaj:
  1. Start
  2. Jadłospis

Jadłospis

 

 

 

 

04.12.2023r. - 15.12.2023r.Jadłospis - Przedszkole Miejskie Nr 2 Pod Topolą w Barlinku

 

 

 

I DANIE

II DANIE

Poniedziałek 04.12.2023r.

 

zupa grochowa 300ml (groch łuskany, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, czosnek, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(9) - 99,33 kcal

makaron 150g (1),

parówka (mięso z szynki, sól, przyprawy),  w sosie pomidorowym 120g (koncentrat pomidorowy, mąka pszenna, smalec, przyprawy)(1),

ogórek kiszony, banan,

woda z cytryną 250ml (woda źródlana, cytryna) - 713,56 kcal

Wtorek 05.12.2023r.

 

lane kluski na rosole 300ml (lane kluski (mąka pszenna, jaja), marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, seler nać, pietruszka nać, por, cebula, lubczyk, kurczak tuszka, przyprawy)(1,3,9) - 99,40 kcal

zestaw kasz 120g (jęczmienna, jaglana, gryczana)(1),

pulpet w sosie własnym 120g (mięso mielone wieprzowe, jaja, bułka tarta pszenna, cebula, czosnek, przyprawy, mąka pszenna)(1),

pomidory z bazylią 120g (pomidory, bazylia, olej rzepakowy, przyprawy), herbata z sokiem truskawkowym 250ml (herbata czarna, syrop truskawkowy), jabłko - 869,50 kcal

Środa 06.12.2023r.

 

zupa pomidorowa z ryżem 300ml (ryż biały, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, koncentrat pomidorowy, cebula, seler nać, pietruszka nać, lubczyk, sól, przyprawy, śmietana, ćwiartki kurczaka)(7,9) - 206,50 kcal

ziemniaki 200g,

*udko z kurczaka 120g (udo kurczaka, olej rzepakowy, czosnek, przyprawy), surówka z białej kapusty z marchewką i kukurydzą 120g (kapusta biała, marchew, kukurydza, cebula, olej rzepakowy, przyprawy),

woda 250ml, wafelek Grzesiek w czekoladzie - 845,50 kcal

Czwartek 07.12.2023r.

 

zupa kapuśniak z kiszonej kapusty 300ml (kapusta kiszona, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka natka, mąka pszenna, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(1,9) - 92,05 kcal

pierogi z serem 250g (mąka pszenna, ser twarogowy, woda, cukier, skrobia ziemniaczana, jaja, olej rzepakowy, sól, aromat wanilinowy)(1,3,7),

surówka z marchewki z ananasem 120g (marchew, ananas, kwasek cytrynowy),

herbata z cytryną 250ml (herbata czarna, cytryna, cukier), gruszka - 733,45 kcal

Piątek 08.12.2023r.

 

zupa z białych warzyw zabielana śmietaną 300ml (kalafior, ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, śmietana, por, ćwiartki kurczaka, przyprawy)(7,9) - 104,75 kcal

ziemniaki 200ml,

*paluszki rybne Frosta 120g (filety z ryb, panierka (mąka pszenna, sól, papryka mielona, kurkuma, drożdże), olej rzepakowy, woda, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, sól)(1,4),

surówka z kiszonej kapusty 120g (kapusta kiszona, marchew, cebula, olej rzepakowy, przyprawy),

woda, jabłko - 756,40 kcal

 

Poniedziałek 11.12.2023r.

 

zupa szczypiorkowa 300ml (szczypior, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, lubczyk, śmietana, ćwiartki kurczaka)(7,9) - 91,21 kcal

pierogi ruskie okraszone cebulką 250g (mąka pszenna, jaja, twaróg półtłusty, ziemniaki, cebula, olej rzepakowy, przyprawy)(1,3,7),

jogurt grecki 30g (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus)(7),

herbata borówkowa 250ml, jabłko - 800,50 kcal

Wtorek 12.12.2023r.

 

zupa owocowa z makaronem 300ml (śliwki, wiśnie, porzeczki czarne, truskawki, mąka ziemniaczana, makaron pszenny(mąka z pszenicy twardej, cukier)(1) - 87,45 kcal

ryż biały 120g,

gulasz z indyka 120g (medaliony z indyka, cebula, czosnek, przyprawy, olej rzepakowy, mąka pszenna)(1),

ogórek konserwowy,

woda 250ml, banan - 832,85 kcal

Środa 13.12.2023r.

 

krupnik z natką pietruszki 300ml (kasza jęczmienna, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka natka, cebula, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(1,9) - 182,20 kcal

ziemniaki 200g,

jajko sadzone (jaja, przyprawy, olej rzepakowy)(3),

mizeria z ogórków z cebulą i śmietaną 120g (ogórki, cebula, śmietana, sól)(7), herbata żurawinowa 250ml - 522,46 kcal

Czwartek 14.12.2023r.

 

zupa solferino 300ml (koncentrat pomidorowy, groszek zielony, marchew, pietruszka korzeń, pietruszka natka, seler korzeń, por, ziemniaki, czosnek, śmietana, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(7,9) - 129,60 kcal

makaron rurka 150g (1),

kurczak w sosie śmietanowym z ziołami 120g (filet z kurczaka, śmietana, pietruszka natka, koperek, lubczyk, zioła prowansalskie, mąka pszenna, przyprawy)(1,7),

ogórek kiszony, woda 250ml, gruszka - 803,40 kcal

Piątek 15.12.2023r.

 

zupa ryżowa z koperkiem 300ml (ryż biały, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, seler nać, por, cebula, pietruszka natka, lubczyk, ćwiartki kurczaka)(9) - 75,60 kcal

ziemniaki 200g,

ryba w sosie greckim 120g (miruna ze skórą, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, cebula, koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy, mąka pszenna, przyprawy)(1,4,9),

herbata malinowa 250ml, mandarynka - 814,20 kcal

                                         

 

                                                             

 

 

*potrawa pieczona w piecu konwekcyjno - parowym

Wykaz alergenów  
   
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisach będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera danie.
   
Numery alergenów występujących w posiłkach:
   
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.  
3. Jaja i produkty pochodne.  
4. Ryby i produkty pochodne.  
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.  
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.  
9. Seler i produkty pochodne.  
10. Gorczyca i produkty pochodne.  
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.  
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.  
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, , ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.  
   
   
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
   
Pieprz czarny, biały, kolorowy, ziołowy i cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia,  zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek granulowany, czosnek kolorowy, lubczyk, imbir, cynamon, kurkuma, przyprawa curry, kminek, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn.
   
   
Każdorazowo zupa gotowana jest z wsadem warzywnym (tj. marchew, pietruszka, seler, por, czosnek, cebula, ziemniaki) na wywarze mięsnym lub jarskim.
   
Do obróbki termicznej dań wykorzystywany jest piec konwekcyjno – parowy. Jego szerokie zastosowanie pozwala na gotowanie na parze, pieczenie, grillowanie, blanszowanie oraz smażenie. Dzięki czemu zostało zniwelowane użycie tradycyjnej metody smażenia.
   
Do smażenia używany jest olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%.

 

 

 

 

 

 

 


 

NA GÓRĘ