05.06.2023r. - 16.06.2023r.
I DANIE |
II DANIE |
Poniedziałek 05.06.2023r. |
|
zupa ziemniaczano - porowa 300ml (ziemniaki, por, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, pietruszka nać, cebula, czosnek, śmietana, ćwiartki kurczaka, przyprawy)(7,9)- 293,59 kcal |
łazanki z kiszoną kapustą i kiełbaską 250g (makaron pszenny (mąka z pszenicy durum), kapusta kiszona, kiełbasa śląska (mięso wieprzowe, mięso z kurczaka, sól, czosnek, przyprawy naturalne, cukier, azotyn sodu, naturalna osłonka wieprzowa)(1), herbata miętowa 250ml, jabłko - 593,78 kcal |
Wtorek 06.06.2023r. |
|
lane kluski na rosole z natką pietruszki 300ml (lane kluski (mąka pszenna, jaja), marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, seler nać, pietruszka nać, por, cebula, lubczyk, kurczak tuszka, przyprawy)(9) - 112,15 kcal |
ziemniaki 200g, filet z kurczaka panierowany 120g (filet z kurczaka, jaja, bułka tarta pszenna, sól, przyprawy, olej rzepakowy)(1,3), młoda kapusta zasmażana z koperkiem 120g (kapusta biała młoda, koperek, masło, śmietana, sól)(7), woda 250ml, sok pomarańczowy w kartoniku (sok 100%)- 748,90 kcal |
Środa 07.06.2023r. |
|
zupa ogórkowa zabielana śmietaną 300ml (ogórki kiszone, ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, pietruszka natka, por, cebula, czosnek, śmietana, ćwiartki kurczaka)(3,9)- 202,55 kcal |
kluski śląskie 200g (ziemniaki, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy), sos pieczarkowy ze śmietaną 50g (pieczarki, śmietana, mąka pszenna, olej rzepakowy)(1,7), fasola szparagowa 120g, woda z sokiem wiśniowym 250ml (woda, syrop wiśniowy), mus Kubuś z brzoskwinią - 846,75 kcal |
Czwartek 08.06.2023r. |
|
ŚWIĘTO - BOŻE CIAŁO |
|
Piątek 09.06.2023r. |
|
DZIEŃ WOLNY OD ZAJĘĆ LEKCYJNYCH |
|
|
|
Poniedziałek 12.06.2023r. |
|
zupa kalafiorowa 300ml (kalafior, ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka natka, koperek, ćwiartki kurczaka, przyprawy)(9) - 204,80 kcal |
makaron 150g (mąka pszenna)(1), sos boloński 120g (mięso mielone z indyka, pomidory suszone w oleju, cebula, koncentrat pomidorowy, czosnek, mąka pszenna, olej rzepakowy, przyprawy)(1), ogórek konserwowy, woda 250ml, sok jabłkowy w kartoniku (sok 100%)- 949,83 kcal |
Wtorek 13.06.2023r. |
|
zupa pomidorowa z makaronem 300ml (makaron (mąka pszenna, jaja z chowu ściółkowego, kurkuma), marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, koncentrat pomidorowy, cebula, seler nać, pietruszka nać, lubczyk, sól, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(1,9)- 204,80 kcal |
zestaw kasz 120g (jęczmienna, jaglana, gryczana)(1), kurczak w sosie śmietanowym z ziołami 120g (filet z kurczaka, śmietana, pietruszka natka, koperek natka, lubczyk, zioła prowansalskie, mąka pszenna, przyprawy)(1,7), surówka z czerwonej kapusty 120g (kapusta czerwona, marchew, cebula, przyprawy, olej rzepakowy), woda z sokiem wiśniowym 250ml (woda, syrop wiśniowy), jabłko - 832,40 kcal |
Środa 14.06.2023r. |
|
zupa jarzynowa czysta z grysikiem 300ml (kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, groszek zielony, ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń ,seler korzeń, por, pietruszka natka, por, lubczyk, ćwiartki kurczaka, kasza manna)(1,9) - 117,75 kcal |
ziemniaki 200g, *pieczone udko z kurczaka 120g (uda kurczaka, przyprawy, olej rzepakowy), pomidory ze śmietaną 120g (pomidory, śmietana, cebula)(7), woda 250ml, mus Kubuś z truskawką - 785,40 kcal |
Czwartek 15.06.2023r. |
|
zupa z czerwonej soczewicy 300ml (soczewica czerwona, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, koncentrat pomidorowy, czosnek, cebula, ćwiartki kurczaka, przyprawy)(9)- 109,75 kcal |
pierogi z truskawkami 200g (mąka pszenna, jaja, truskawki, cukier)(1,3), jogurt naturalny z cukrem 40g (jogurt naturalny, cukier)(7), woda z cytryną i miętą 250ml (woda, cytryna, mięta), banan - 926,83 kcal |
Piątek 16.06.2023r. |
|
zupa pieczarkowa z makaronem 300ml (pieczarki, makron pszenny, ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka natka, śmietana, ćwiartki kurczaka, przyprawy)(7,9)- 92,05 kcal |
ziemniaki 200g, *kotlet rybny 120g (ryba miruna, jaja, koper, marchewka, kasza manna, bułka tarta pszenna, przyprawy, olej rzepakowy)(1,3,4), surówka z kiszonej kapusty 120g (kapusta kiszona, marchew, cebula, olej rzepakowy), herbata malinowa 250ml, jabłko - 706,75 kcal |
*potrawa pieczona w piecu konwekcyjno - parowym
Wykaz alergenów | |
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisach będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera danie. | |
Numery alergenów występujących w posiłkach: | |
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne. | |
2. Skorupiaki i produkty pochodne. | |
3. Jaja i produkty pochodne. | |
4. Ryby i produkty pochodne. | |
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne. | |
6. Soja i produkty pochodne. | |
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą). | |
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. | |
9. Seler i produkty pochodne. | |
10. Gorczyca i produkty pochodne. | |
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. | |
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. | |
13. Łubin i produkty pochodne. | |
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, , ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. | |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: | |
Pieprz czarny, biały, kolorowy, ziołowy i cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek granulowany, czosnek kolorowy, lubczyk, imbir, cynamon, kurkuma, przyprawa curry, kminek, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn. | |
Każdorazowo zupa gotowana jest z wsadem warzywnym (tj. marchew, pietruszka, seler, por, czosnek, cebula, ziemniaki) na wywarze mięsnym lub jarskim. | |
Do obróbki termicznej dań wykorzystywany jest piec konwekcyjno – parowy. Jego szerokie zastosowanie pozwala na gotowanie na parze, pieczenie, grillowanie, blanszowanie oraz smażenie. Dzięki czemu zostało zniwelowane użycie tradycyjnej metody smażenia. | |
Do smażenia używany jest olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%. |