Jesteś tutaj:
  1. Start
  2. Jadłospis

Jadłospis

 

 

 

05.06.2023r. - 16.06.2023r.Jadłospis - Przedszkole Miejskie Nr 2 Pod Topolą w Barlinku

                                                                                                                

I DANIE

II DANIE

Poniedziałek 05.06.2023r.

 

zupa ziemniaczano - porowa 300ml (ziemniaki, por, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, pietruszka nać, cebula, czosnek, śmietana, ćwiartki kurczaka, przyprawy)(7,9)- 293,59 kcal

łazanki z kiszoną kapustą i kiełbaską 250g (makaron pszenny (mąka z pszenicy durum), kapusta kiszona, kiełbasa śląska (mięso wieprzowe, mięso z kurczaka, sól, czosnek, przyprawy naturalne, cukier, azotyn sodu, naturalna osłonka wieprzowa)(1), herbata miętowa 250ml, jabłko - 593,78 kcal

Wtorek 06.06.2023r.

 

lane kluski na rosole z natką pietruszki 300ml (lane kluski (mąka pszenna, jaja), marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, seler nać, pietruszka nać, por, cebula, lubczyk, kurczak tuszka, przyprawy)(9) - 112,15 kcal

ziemniaki 200g, filet z kurczaka panierowany 120g (filet z kurczaka, jaja, bułka tarta pszenna, sól, przyprawy, olej rzepakowy)(1,3), młoda kapusta zasmażana z koperkiem 120g (kapusta biała młoda, koperek, masło, śmietana, sól)(7), woda 250ml, sok pomarańczowy w kartoniku (sok 100%)- 748,90 kcal

Środa 07.06.2023r.

 

zupa ogórkowa zabielana śmietaną 300ml (ogórki kiszone, ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, pietruszka natka, por, cebula, czosnek, śmietana, ćwiartki kurczaka)(3,9)- 202,55 kcal

kluski śląskie 200g (ziemniaki, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy), sos pieczarkowy ze śmietaną 50g (pieczarki, śmietana, mąka pszenna, olej rzepakowy)(1,7), fasola szparagowa 120g, woda z sokiem wiśniowym 250ml (woda, syrop wiśniowy), mus Kubuś z brzoskwinią - 846,75 kcal

Czwartek 08.06.2023r.

 

ŚWIĘTO - BOŻE CIAŁO

Piątek 09.06.2023r.

 

DZIEŃ WOLNY OD ZAJĘĆ LEKCYJNYCH

 

Poniedziałek 12.06.2023r.

 

 zupa kalafiorowa 300ml (kalafior, ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka natka, koperek, ćwiartki kurczaka, przyprawy)(9) - 204,80 kcal

makaron 150g (mąka pszenna)(1), sos boloński 120g (mięso mielone z indyka, pomidory suszone w oleju, cebula, koncentrat pomidorowy, czosnek, mąka pszenna, olej rzepakowy, przyprawy)(1), ogórek konserwowy, woda 250ml, sok jabłkowy w kartoniku (sok 100%)- 949,83 kcal

Wtorek 13.06.2023r.

 

zupa pomidorowa z makaronem 300ml (makaron (mąka  pszenna, jaja z chowu ściółkowego, kurkuma), marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, koncentrat pomidorowy, cebula, seler nać, pietruszka nać, lubczyk, sól, przyprawy, ćwiartki kurczaka)(1,9)- 204,80 kcal

zestaw kasz 120g (jęczmienna, jaglana, gryczana)(1), kurczak w sosie śmietanowym z ziołami 120g (filet z kurczaka, śmietana, pietruszka natka, koperek natka, lubczyk, zioła prowansalskie, mąka pszenna, przyprawy)(1,7), surówka z czerwonej kapusty 120g (kapusta czerwona, marchew, cebula, przyprawy, olej rzepakowy), woda z sokiem wiśniowym 250ml (woda, syrop wiśniowy), jabłko - 832,40 kcal

Środa 14.06.2023r.

 

zupa jarzynowa czysta z grysikiem 300ml (kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, groszek zielony, ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń ,seler korzeń, por, pietruszka natka,  por, lubczyk, ćwiartki kurczaka, kasza manna)(1,9) - 117,75 kcal

ziemniaki 200g, *pieczone udko z kurczaka 120g (uda kurczaka, przyprawy, olej rzepakowy), pomidory ze śmietaną 120g (pomidory, śmietana, cebula)(7), woda 250ml, mus Kubuś z truskawką - 785,40 kcal

Czwartek 15.06.2023r.

 

zupa z czerwonej soczewicy 300ml (soczewica czerwona, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, koncentrat pomidorowy, czosnek, cebula, ćwiartki kurczaka, przyprawy)(9)- 109,75 kcal

pierogi z truskawkami 200g (mąka pszenna, jaja, truskawki, cukier)(1,3), jogurt naturalny z cukrem 40g (jogurt naturalny, cukier)(7), woda z cytryną i miętą 250ml (woda, cytryna, mięta), banan - 926,83 kcal

Piątek 16.06.2023r.

 

zupa pieczarkowa z makaronem 300ml (pieczarki, makron pszenny, ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka natka, śmietana, ćwiartki kurczaka, przyprawy)(7,9)- 92,05 kcal

ziemniaki 200g, *kotlet rybny 120g (ryba miruna, jaja, koper, marchewka, kasza manna, bułka tarta pszenna, przyprawy, olej rzepakowy)(1,3,4), surówka z kiszonej kapusty 120g (kapusta kiszona, marchew, cebula, olej rzepakowy), herbata malinowa 250ml, jabłko - 706,75 kcal

 

 

 

*potrawa pieczona w piecu konwekcyjno - parowym

Wykaz alergenów  
   
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisach będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera danie.
   
Numery alergenów występujących w posiłkach:
   
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.  
3. Jaja i produkty pochodne.  
4. Ryby i produkty pochodne.  
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.  
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.  
9. Seler i produkty pochodne.  
10. Gorczyca i produkty pochodne.  
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.  
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.  
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, , ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.  
   
   
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
   
Pieprz czarny, biały, kolorowy, ziołowy i cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia,  zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek granulowany, czosnek kolorowy, lubczyk, imbir, cynamon, kurkuma, przyprawa curry, kminek, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn.
   
   
Każdorazowo zupa gotowana jest z wsadem warzywnym (tj. marchew, pietruszka, seler, por, czosnek, cebula, ziemniaki) na wywarze mięsnym lub jarskim.
   
Do obróbki termicznej dań wykorzystywany jest piec konwekcyjno – parowy. Jego szerokie zastosowanie pozwala na gotowanie na parze, pieczenie, grillowanie, blanszowanie oraz smażenie. Dzięki czemu zostało zniwelowane użycie tradycyjnej metody smażenia.
   
Do smażenia używany jest olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%.

 

 

 

 

 

 

 


 

NA GÓRĘ